Burnout of overspannen door werkstress

Overspannen of Burnout?

Overspannen wordt soms hetzelfde benaderd als een burnout. Er is echter een verschil tussen burnout en overspannen. Bij overspannen is er sprake van normaal functioneren voorafgaand aan stress waardoor men voor een korte periode slechter functioneert. Een burnout beperkt zich tot werkgerelateerde klachten. Hierbij is er al jaren sprake van overbelasting en overspannenheid door stressvolle momenten tijdens de werkzaamheden.

Lees over onze Stress Behandeling Methode

Kenmerken van een burnout

De kenmerken van eeen burnout zijn emotionele uitputting, een verminderde betrokkenheid en afstandelijke houding, vermoeidheid en het gevoel niet meer competent te zijn. Burnout komt voornamelijk voor in de beroepen waarbij veel contact is met anderen.

Gevolg van een burnout: hoge bloeddruk en stress symptomen

Bij stress maakt je lichaam zich klaar om zich voor lange tijd in te spannen om te vechten of te vluchten. Je hersenen geven een signaal af waardoor je lichaam het hormoon adrenaline gaat maken. Hierdoor gaat je hart sneller kloppen, je krijgt een hogere bloeddruk, je ademhaling gaat sneller en je spieren spannen zich aan.

De effecten zijn over het algemeen van korte duur, waarna je lichaam even de tijd nodig heeft om zich te herstellen. Als de stress te lang aanhoudt, kun je overspannen raken of een burnout krijgen en worden de signalen opeens chronische klachten zoals aanhoudende hartkloppingen of hoge bloedruk.

Klachten door overspannen en burnout

Persoonlijke burnout klachten

Een burnout kan grote gevolgen hebben op je persoonlijke leven. Mensen met een burnout en overspannen mensen hebben problemen om sociale contacten buiten het werk te onderhouden en zijn slecht in staat om werk en privé gescheiden te houden. Hierdoor worden de symptomen van een burnout versterkt of worden problemen aan privé situaties gekoppeld.

Emotionele burnout klachten

Veel mensen die last hebben van overspannen gevoelens of burnout symptomen krijgen gezondheidsklachten die zich uiten door een negatief zelfbeeld en laag zelfvertrouwen met als gevolg hulpeloosheid, angst, depressie en een verslechterende geestelijke gesteldheid.

Fysieke burnout klachten

Naast persoonlijke en emotionele burnout klachten zijn er fysieke klachten die kenmerkend zijn voor een burnout. Voorbeelden zijn oververmoeidheid door druk en spanningen op het werk, hoofdpijn en een problemen in de maag- en darmstreek.

Werkstress: een belangrijke oorzaak van overspanning en burnout

Onderzoek heeft aangetoond dat werkomstandigheden de meeste invloed hebben op het onstaan van burnout klachten en de eerste symptomen van overspanning. Werkstress is een specifieke vorm van stress die wordt beďnvloed door de werkdruk en de hoeveelheid werk, het gebrek aan begrip en ondersteuning van de organisatie en de tijdsdruk door opgelegde deadlines.

Stress als oorzaak van burnout symptomen

Door onbalans in de investering die je als professional in je werk stopt wordt er een onnatuurlijke druk opgebouwd om te presteren. Door een stressvol werkklimaat is er niet genoeg ruimte om aandacht en energie te geven aan de gevoelens van onrust, stress en spanning. Hieruit onstaan conflicten die veel energie kosten en bijdragen aan burnout klachten en een overspannen gevoel.

Pak je klachten aan met de positieve effecten van onze methode

Om burnout of overspannen gevoelens aan te pakken moet worden gewerkt aan een structurele bron van rust en ontspanning tijdens en na het werk. Onze methode richt zich op de bron van veel gevoelens van spanning en druk die uiteindelijk kunnen leiden naar een burnout of overspannen gevoelens.

Pak negatieve gevoelens aan. Ontvang nu gratis ons demo pakket!